برنج نریکا (NERICA)
مخفف عبارت:
New Rice for Africa
یعنی “برنج جدید برای آفریقا”
محل کاربرد:
این نوع برنج نهتنها برای آفریقا، بلکه برای همه مناطق کمآب و دیم دنیا کاربرد دارد. از جمله برخی مناطق ایران.
ویژگیهای کلیدی برنج نریکا:
- دوره رشد کوتاه: بین ۹۰ تا ۱۱۹ روز. باعث صرفهجویی در منابع آب و کاهش ریسک خشکسالی.
- مقاوم به خشکی: بر خلاف برنج معمولی که نیاز به غرقابی بودن دارد، نریکا در زمین دیم یا آبیاری محدود قابل کشت است.
- عملکرد بالا: ۲ تا ۲.۵ تن در هکتار در دیم (بدون آبیاری) و ۴ تا ۵ تن در هکتار در صورت آبیاری محدود.
- مقاوم به آفات و بیماریها: مقاومت به بلاست برنج، آفات ساقهخوار و برخی ویروسها.
- پروتئین بالا: نریکا ۲۵ تا ۳۹٪ پروتئین بیشتری نسبت به برنج سنتی دارد.
برای بهبود امنیت غذایی بسیار مفید است.
نحوه تولید:
نریکا از طریق دورگگیری بین برنج آسیایی (Oryza sativa) و برنج بومی آفریقایی (Oryza glaberrima) تولید شده است.
این تلفیق باعث شده ویژگیهای مثبت هر دو گونه را داشته باشد:
- از آسیایی: عملکرد بالا، دانه خوشپخت
- از آفریقایی: مقاومت به خشکی و آفات
مناطق مناسب برای نریکا:
مناطق گرم و خشک یا نیمهخشک که امکان آبیاری کامل در آنها ممکن نیست. مناطقی که قبلاً امکان کشت برنج نداشتند.
وضعیت نریکا در ایران:
نریکا بهصورت آزمایشی در برخی مناطق مانند ایلام، فارس، خوزستان و سیستان و بلوچستان کشت شده و نتایج مثبتی داشته است.
چون نیاز آبی کمتری دارد، بر خلاف برنجهای شمالی، در مناطق خشک هم قابل کشت است.